torsdag 14 juli 2022

Dalai Lama om vad framtidens utmaningar kräver



Ur boken Glädje - konsten att finna lycka i en osäker tid. Dalai Lama i konversation med Desmond Tutu. Här uttalar sig Dalai Lama om framtidens utmaningar:

"Numera säger jag alltid till människor att de problem som vi står inför är mycket svåra att lösa.  En hel generation har blivit uppfostrad med en viss mentalitet, med ett visst sätt att leva. Så när vi tänker på framtiden, hur vi ska bygga upp en frisk mänsklighet, måste vi faktiskt också tänka på hur vi ska kunna skapa en ny generation av medborgare med ett annat sätt att tänka. Här är utbildning verkligen nyckeln. Kristendomen lär ut underbara saker, liksom buddhismen, men dessa saker och tillvägagångssätt är inte tillräckliga.


Numera är den sekulära utbildningen universell. Så i vår formella utbildning av unga människor måste vi infoga undervisning om medkänsla och grundläggande etik, inte på basis av religiös tro utan på basis av vetenskapliga rön och vårt sunda förnuft och vår erfarenhet. Att bara beklaga sig över den rådande situationen är inte till mycket hjälp. Att ta itu med den nuvarande världskrisen är mycket svårare på grund av vår fundamentala mentalitet. Som du nämnde var din far i normala fall en bra människa, men när han var berusad betedde han sig illa. I dag tror jag att många människor är berusade.  De har alltför mycket negativa känslor som girighet, rädsla och ilska som dominerar deras sinne. Och då agerar de som om de var berusade.  


Enda vägen ut ur denna redlösa berusning är att lära barnen värdet av medkänsla och värdet av att använda hjärnan. För att ta itu med de samlade, globala förändringarna behöver vi ett långsiktigt handlingsprogram förankrat i en vision. Detta skulle kräva en fundamental förändring av det mänskliga medvetandet, och det sker bäst genom uppfostran. Tiden väntar inte. Så jag tror att det är mycket viktigt att vi börjar med detsamma.


Nu måste vi tänka allvarligt. Att bara bedja och förlita sig på religionen räcker inte. Den kommer att förbli en inspirationskälla, men vad sju miljarder människor beträffar förslår den inte. Hur utmärkt än religionen är kan den inte bli universell. Så vi måste finna ett annat sätt att verka för dessa värden. Jag tror att det enda sättet faktiskt är, som vi har sagt, att göra det genom undervisning. Utbildning är universell. Vi måste lära människor, i synnerhet våra ungdomar, vad som är källan till lycka och tillfredsställelse."


(Bookmark Förlag: 2016, s 261-262. Översättning Lisbet Holst.)