torsdag 14 juli 2022

Batchelor om 'ovisshetens etik' i en sangha


Mind & Life Europe lade upp en videoinspelning där Stephen Batchelor talar om 'ovisshetens etik', "an ethics of uncertainty". Den streamades den 9:e mars 2022. Nedan är ett kort utdrag där han talar om detta i relation till en sangha, en gemenskap där människor försöker skapa samhörighet ifråga om livsfilosofi. För översättningen ansvarar jag.


Det verkligt stora utmaningen för en gemenskap, en sangha, om vi ska förkroppsliga dessa värden [om en 'ovisshetens etik'] i gemenskapen, är att utforska skillnader mellan varje medlem i sanghan. En sangha blir inte starkare genom att få alla att tro på samma saker. Det resulterar ofta i rigiditet, i en slags livlöshet. Å andra sidan: om det råder för mycket ovisshet, för mycket meningsskiljaktigheter kan det hända att sanghan faller isär. Det är uppenbart att det ofta är vad som händer.

Den verkliga utmaningen i praktiserandet av sokratisk filosofi eller en 'ovisshetens etik' består i hur vi får dessa delar att hänga ihop. Hur hanterar vi ovisshet i en etisk kontext? Hur förblir vi trogna våra etiska värden där vi [aktivt] ger utrymme åt ovisshet? Det är en stor utmaning för alla som tar sig an den, men enligt mig är det av största vikt [att vi gör det], särskilt i vår tid.

(1:07:26 - 1:08:41) (https://www.youtube.com/watch?v=wdojxH8IpjQ)