onsdag 13 april 2022

Vad är filosofi?


Frågan om vad vi gör när vi filosoferar är i sig själv en filosofisk fråga och genom att hålla den vid liv behöver vi inte begränsa filosofin till en viss nisch. Istället kan vi göra oss öppna inför ett flertal filosofiska möjligheter. Det betyder att vi låter filosofi vara ett elastiskt och mångtydigt begrepp. 

Filosofi är emellertid inte allt möjligt för det. Tar vi frågan på allvar är det inte tal om att godta alla möjliga tänkbara svar. Vad filosofi är kan förstås historiskt. Vi kan exempelvis ta reda på vad filosofin betytt för människor, vilket värde den tilldelats genom historien, och hur den tjänat oss människor i våra försök att leva ett gott liv. Då lär vi snabbt inse att filosofi varit en beteckning för många olikartade ting.

Vi behöver alltså inte utgå ifrån att filosofi är en sak (om än med en sprängfylld verktygslåda med ett rikt utbud på högst olikartade verktyg), utan istället kan vi hålla för möjligt att filosofi är ett samlingsnamn på olikartade aktiviteter, aktiviteter som i sin tur utövas med olikartade syften. 

Om filosofi kan göras relevant i just mitt liv beror då på vilka syften jag vill staka ut, samt på vilka aktiviteter jag finner värda att utöva i mitt sammanhang. Vilken roll kan eller vill jag bjuda in filosofin till i mitt liv? Finns det ytterligare roller den kan fylla? 

Filosofin har emellertid inte bara tjänat olika syften, utan också varit den aktivitet i vilken syften omvandlats. För Nietzsche var t ex filosofi den aktivitet som bröt ner och omformulerade sådant som riktning, mål, värden och syften i livet. Om vi tar upp filosofi kan vi därmed inte vara säkra på att det är vi som handhar den. Istället kan det omvända ske, att det är vi som hamnar i filosofins hand. Nietzsche definierade samtidigt filosofin vitt och brett som "konsten att leva" (s 258 i Symposions Efterlämnade anteckningar). 

Konsten att leva kan alltså utövas genom filosofisk verksamhet, men vi kan då inte utelämna allt som inte är filosofi, för då hade vi inte haft något att filosofera över. Filosofin behöver levas om filosofin ska ha ett liv. Våra kroppar behöver bli filosofisk konkretion.