söndag 3 april 2022

ilskan försvinner inte med viljekraft


Buddha-Stiftung für säkularen Buddhismus har lagt upp en serie föreläsningar på youtube om den åttafaldiga vägen av Stephen Batchelor (20-24 okt 2021. Lindenfels, Tyskland). Här är ett kort utdrag från en av föreläsningarna. Det är om viljekraftens och ansträngningens högst begränsade förmåga till förändring, apropå ansträngningens roll i den åttafaldiga vägen.


Som de flesta av oss troligen vet räcker det inte med att säga till sig själv att man ska sluta vara reaktiv. Det kommer inte göra någon skillnad, för hur vi reagerar är inte under vår kontroll. [...]

Det är rätt verkningslöst att säga till oss själva att vi inte ska vara arga, att säga "Sluta vara arg!" när alla förutsättningarna och villkor för att vara arg finns där. Det leder antingen bara till att vi undertrycker eller låtsas. Inom oss bygger vi upp ressentiment, motvilja, rädsla och verklig ilska. Den inställningen och det sättet att anta problemet kommer inte att fungera. 

'Ansträngning' handlar [istället med fördel] om att förändra villkoren för hur vi lever våra liv. När väl dessa villkor förändrats... när vi till exempel blivit vana att vara mer varsevarande, eller när vi köper att alla varelser kommer att dö precis som vi kommer att göra det; en sådan vision eller världsuppfattning får konsekvensen att våra fixeringar, rädslor och begär inte längre framstår som lika rimliga, de utgör inte samma dragningskraft på oss.

(47:40 - 49:55 https://www.youtube.com/watch?v=Ct4ZjkForDk)