söndag 17 april 2016

pojke på oxe



'Tio oxherdebilder', är en serie bilder om en pojke som letar efter sin oxe. Bildserien används inom zen för att väcka tankar om vad det är att utöva zen. Just den här bilden är den sjätte i serien och sägs vara gjord av Tenshō Shūbun (天章周文) (1414-1463). Du finner resten av bilderna på wikipedia (klicka här). Under bilden presenterar jag Martine Batchelors tolkning. För henne handlar buddhism om att kunna skapa ett mer ledigt förhållande till vissa av våra vanor, till vår reaktivitet och impulsernas makt. Oxen blir här en sinnebild för vår reaktivitet och våra automatiserade vanemönster som ibland kan hämma oss på olika sätt. Vidare handlar målet för buddhistisk praktik här om att finna lätthet, enkelhet och glädje, samt om ett tillstånd som innebär otvungen kreativ uttrycksförmåga.



"Den sjätte bilden är en glädjens och lätthetens bild. Pojken spelar flöjt och sitter grensle på oxen. Detta visar att du blir mer fröjdig och kreativ när du blir fri från dina vanemönster. I detta skede inser du att vara fast i vanemönster, inte bara orsakade lidande, utan även hämmade din glädje och kreativitet. Genom att bryta dig fri från vanor som begränsade dig öppnades en värld av möjligheter upp för dig. [...]" 
"Du upplever det hälsosamma begäret att skapa något ur ingenting, bara för glädjen i att skapa för skapandets skull, inte för att ställa ut eller konkurrera, utan för att uttrycka dig med vadhelst du känner dragningskraft till [...]".
"Du tar dig själv mindre på allvar; du ser mer humor i livet så som det presenterar sig för dig. Andra kan också dela och dra nytta av din lätthet och sorglöshet." 

Martine Batchelor. Let go, 2007. Sidan 166-167. Min översättning.